Tieto kiertoon – tiloille töihin!

Onko sinulla kokemusta puutarha- tai maatilatöistä? Tai vaikkapa piha- tai metsätöistä? Oletko innokas oppimaan uutta? Oletko tarkka ja täsmällinen? Viihdytkö itsenäisessä ulkotyössä ja olet luotettava ja tunnollinen? Haluaisitko asua ja tehdä töitä maatilalla yhdessä muiden nuorten kanssa?

Tieto kiertoon – tiloille töihin! -ladattava PDF

Nyt on aika auttaa ja vaikuttaa. Voit olla mukana varmistamassa kotimaisen ruoan riittävyyden ja hakea maatilalle kesätöihin. Sinulle tarjoutuu mielenkiintoinen oppimismahdollisuus ja tilaisuus päästä tutustumaan maaseudun elämään ja siellä tehtäviin töihin.

Työtehtävät vaihtelevat ja esimerkiksi istutus- ja hoitotyötä on tarjolla jo nyt keväällä. Monipuoliset työt jatkuvat koko kesän ja hoitotöiden lisäksi tarjolla on muun muassa sadonkorjuu-, kuljetus ja myyntitöitä.

Palkka tiloilla maksetaan työehtosopimusten mukaisesti joko urakka- tai tuntipalkkana. Monilla tiloilla on tarjota myös ruokailu- ja majoitusmahdollisuudet.

Työn vaativuus vaihtelee työtehtävien mukaan. Työ maatilalla vaatii ryhmätyötaitoja ja kohtuullista peruskuntoa sekä työssä tarkkuutta ja vastuullisuutta noudattaa annettuja ohjeita. Osaan työtehtävistä tarvitaan syvempää osaamista, kun taas osaan tärkeintä on oikea asenne ja työhalu. Työntekijöiden käsien kautta tuotteet päätyvät kauppojen hyllyille ja lautasillemme, niin kouluille kuin muihin ruokapaikkoihinkin.

Kuinka mukaan?
Töitäsuomesta.fi -sivustolta löytyy erilaisia maa- ja puutarhatalouden työpaikkoja eri puolilta Suomea. Koronarajoitusten vuoksi tiloille entuudestaan tuttuja ulkomaalaisia kausityöntekijöitä ei saada riittävästi tulevan kesän töihin. Apua tarvitaan, jotta työt saadaan tehtyä ja kesän mittaan sato poimittua talteen. Töitäsuomesta.fi -sivuille voi jättää hakemuksen ja Töitä Suomesta Oy:n työvoimaneuvojat voivat näiden avulla ohjata töihin tiloille. Työhön perehdyttämisestä ja mahdollisesta perehtymisen tarpeesta jo etukäteen on syytä keskustella ensin palkkaavan tilan kanssa.

Ensisijaisesti työpaikoista tietoa tarjoaa toitasuomesta.fi

Myös 4H:n kautta voi kysellä kesätöitä. Paikalliset 4H-yhdistykset työllistävät vuosittain 7000 nuorta, joista osa on aina maatilan tehtäviä. Erityisesti tänä kesänä nuoria välitetään paljon marjatiloille töihin. Yhteystietoja ja lisätietoa työllistymisestä ja yrittämisestä löytyy 4H:n kautta, https://4h.fi/

Voit tutustua marjatilan työtehtäviin esimerkiksi täällä.

ALL-YOUTH on yhdessä Opintokeskus Siviksen, SPR:n ja 4H:n kanssa kehittänyt 15-30 -vuotiaille ympäristövaikuttamisesta, kestävästä kehityksestä ja luonnosta kiinnostuneille nuorille Tieto kiertoon -mallin. Malli tarjoaa osaltaan ratkaisuja myös työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaanto-ongelmiin. ALL-YOUTH on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama monitieteinen tutkimushanke.


Jaa sosiaalisessa mediassa. Dela i sociala medier. Share in social media.
Facebooktwitter