Nuorten työunelmat esiin opiskelijoiden työpajakokeilussa

Kehitysvammaliiton Palkkaa mut -hankkeessa kehitetään vertaisryhmätoimintaa kehitysvammaisille työnhakijoille. Työpajassa ammattiin opiskelevat erityisopiskelijat pohtivat yhdessä yliopisto-opiskelijoiden kanssa työn merkityksiä ja työllistymisnäkymiä. Ajatuksia kirjattiin tarralapuille.

Ammatillisen erityisopetuksen opiskelijat ja yliopisto-opiskelijat pohtivat vertaisina työunelmiaan työpajassa. Työpajakokeilu liittyi Tampereen yliopiston nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen opintosuunnan ja ALL-YOUTH-hankkeen Unelmista niiden toteuttamiseen -osatutkimuksen järjestämään Nuorten ryhmät ja ryhmän ohjaus -kurssiin alkuvuodesta 2018.

Kurssin harjoitukset toteutettiin tiiviissä yhteistyössä hankekumppaneiden kanssa. Näiden kautta tavoitettiin nuorten ryhmiä, joissa opiskelijat pääsivät kokeilemaan ryhmän fasilitointia.

Tampereen yliopistossa vieraillut professori Dana Fusco evästi opiskelijoita kaikki mukaan ottavaan ja jokaisen panosta arvostavaan kohtaamiseen.

Kehitysvammaisten nuorten työllistyminen kaipaa vahvistamista

Yksi neljästä opiskelijaryhmästä toteutti työpajan Katariina Hakalan ohjauksessa STEA:n rahoittaman Kehitysvammaliiton Palkkaa Mut! -projektin kanssa. Työpajassa yliopisto-opiskelijat ja ammattiin opiskelevat erityisopiskelijat työskentelivät pareittain vertaiskeskusteluissa, haastattelivat toisiaan ja kirjasivat työn merkitykseen, työkokemuksiin ja työllistymiseen liittyviä havaintojaan tarralapuille.

Työpajaa motivoi hankkeita yhdistävä ”yhdessä tutkimisen” metodologia sekä tavoite edistää ”kaikkien nuorten” mahdollisuuksia osallistua ja kokea osallisuutta. Kestävään, sosiaalisesti oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan tarvitaan kaikkien panosta – ja sen arvon tunnustamista.

Kehitysvammaisten ihmisoikeudet ja mahdollisuudet työllistyä palkkatyöhön kaipaavat kuitenkin tutkitusti vahvistamista. Siirtymä opinnoista työelämään ei ole itsestään selvä yliopisto-opiskelijoillekaan.

Yhdessä oppimista ja tukemista

Työpajan ytimessä oli ajatus, että kehitysvammaiset nuoret ovat osa ”kaikkien nuorten” kategoriaa, ja erilaisessa asemassa suhteessa työmarkkinoihin olevat nuoret voivat yhdessä toimiessaan tunnistaa tämän, tukea toistensa unelmia ja oppia toinen toisiltaan.

Niin opiskelijat kuin ohjaajat olivat tyytyväisiä työpajakokeiluun ja yhteistyölle suunnitellaan jatkoa. Silloin myös työpaja voidaan järjestää vastavuoroisesti toisten luona vieraillen – opiskelijoilta tulleen toiveen mukaisesti.

Tampereen yliopistossa vieraillut professori Dana Fusco ohjasi opiskelijoita kaikkia arvostavaan kohtaamiseen.

Miia Lähde

Unelmista niiden toteuttamiseen -osatutkimuksen tutkija

Tutkija, Tampereen yliopisto

 


Jaa sosiaalisessa mediassa. Dela i sociala medier. Share in social media.
Facebooktwitter